Galerie
Exposities
Kunstenaars
      Alfonso Alzamora
      Frans Bianchi
      Lux Buurman
      Paul Ceulemans
      Jesus Curia
      Monica van Dael
      Guus van Eck
      Mickey Eskimo
      Marijke Gemessy
      Marti de Greef
      Gustavo Diaz Sosa
      Gerard 't Hart
      Huang Yao-Tang
      Ger Jansen
      Daphne Jansen
      Jos van den Berg
      Thomas Junghans
      Lieuwe Kingma
      Kim Kroes
      Jacqueline van der Laan
      Nicolas Lavarenne
      Jeanette Lotz
      Marcella Maltha
      Laurent Martin
      Arthur Meijer
      Adriana Meijer
      Helma Michiels
      Francois Millon
      Jacinto Moros
      Neige
      Berenice Noordam
      Norbert André de la Porte
      Volkert Olij
      Ab van Overdam
      Jan Pater
      Glenn Priester
      Annemieke van Rosmalen
      Cees van Rutten
      Mike Schuijt
      Albert in 't Veld
      Paul Wiggers
      Feng Zhongyun
Stockshop
Lijstenmakerij
Beeldentuin
Studio
Contact | Route

Lux Buurman

Lux Buurman werd in 1948 in Voorburg geboren. Ze groeit op in een gezin waar het leven draait om literatuur en muziek en haar moeder liet haar al vroeg kennis maken met de mythologie. Een thema dat in haar latere werk nog regelmatig terug komt. De eerste jaren van haar leven woont ze op een woonboot aan de Haringkade in Scheveningen. Op de "buurboot"woonde een schilderes waar Lux regelmatig model zat. Daar rook ze voor het eerst de zo speciale geur van olieverf en daar is richting gegeven aan de manier waarop zij later het schildersvak zou gaan uitoefenen.

Lux volgt haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en de Vrije Academie in Den Haag. Echter, de voor haar zo wezenlijke klassieke technieken van de schilderkunst, leerde zij er niet. Haar zoektocht naar kennis hierover bracht haar in 1974 bij de schilder Ab van Overdam, tegenwoordig haar echtgenoot. Op het atelier van Van Overdam, werd zij ingewijd in de geheimen van de schilderkunst, de traditionele technieken van de oude receptuur voor bindmiddelen. En nog steeds delen zij hun passie voor de oude technieken en experimenteren zij hiermee. Opdat de kennis over dit onderwerp niet verloren gaat en het inzicht in het werk en de werken van de Oude Meesters groeit. Het werk van het Wassenaarse kunstenaarsechtpaar heeft veel met elkaar te maken, zij zijn al schilderend elkaars sparring partner en houden elkaar scherp- toch is het werk van Lux zeer individueel.

Lux schildert bij voorkeur met olieverf op paneel of linnen, afhankelijk van het formaat. De bewerkelijke techniek, waarbij zij laag over laag schildert, betekent wel dat zij op jaarbasis slechts een beperkt aantal schilderijen kan vervaardigen. Een van haar andere specialiteiten is het schilderen op marmer. Ze heeft deze oude schilderstechniek nieuwe leven ingeblazen.

Haar onderwerpen zijn stillevens, trompe l'óeils en portretten. Het laatste bijna uitsluitend in opdracht. De onderwerpen die zij schildert, vindt zij vooral dichtbij huis. Lux houdt haar wereld klein. Maar door rangschikking en lichtval ontstaan er verhalende stillevens die een verrassende kijk geven op dagelijkse zaken. In haar werk zijn vaak tekst- of beeldcitaten te vinden die verwijzen naar het verleden. Van Rembrandt, Vuillard, Dürer en Contable tot aan de onbekende Grote Meesters uit de Griekse Oudheid. Zij geven aan dat het werk van Lux Buurman niet op zichzelf staat maar onderdeel is van een schilderkundige traditie waarin ambachtelijk vakmanschap gekoppeld wordt aan het vermogen het alledaagse contemplatief te beschouwen.

In 1975 wordt Lux werkend lid van Pulchri Stuio. Op verzoek van het toenmalige ministerie van WVC verzorgde zij in de jaren tachtig samen met Ab van Overdam wokshops aan de verschillende academies in Indonesië in combinatie met tentoonstellingen van beider werk. Ook gaf zij workshops aan het Instituut Collecti Nederland en de Volksuniversiteit. Vanuit haar atelier aan huis geeft Buurman les in de oude technieken.

Haar werken hangen in diverse binnen- en buitenlandse collecties zoals De Nederlandsche Bank, ING, KPMG, Fortis, Loek Brons, Joop van Caldenborgh (Caldic-collectie) en Grabowsky en Poort en verschillende privé collecties in Monaco, Amerika, Engeland en vele andere landen.

 
Copyright © HetCleyneHuys (2019) - realisatie VVICT